Un poc d’història

La Biblioteca de Polinyà de Xúquer fou inaugurada el 14 d’abril de 1984. El seu primer Bibliotecari fou Jordi Rodriguez Bosch.

La primera corporació democràtica de Polinyà va projectar ben prompte la construcció d’un centre cultural (La Casa de la Cultura) on estava inclosa des d’un principi. Així, el ple municipal de 14 d’octubre de 1982 aprova “que estando próximas a finalizar las obras deCasa de Cultura, en donde se ubican las instalacionesnecesarias para una Biblioteca Pública se estimanecesario la creación de la correspondiente Biblioteca Pública Municipal como institución dependiente del Servicio Nacional de Lectura…”.  L’1 de juliol de 1983 la Comissió Permanent de l’Ajuntament aprova nombrar a Eduard J. Gay, Cronista Oficial de Polinyà, persona encarregada d’ultimar els detalls del projecte davant el Centre Coordinador de Biblioteques.

Biblioteca Polinya1986
Exposició de plantes a la Biblioteca, 1986

El 23 de febrer de 1984 el regidor de Cultura, Juan Bernardo Gay, proposa al ple una Junta Local amb representació de diverses associacions locals: Mª Carmen Martín en noms dels Cursos de Valencià Carles Salvador, Maruja Bueno per l’Associació d’Ames de Casa, Edelmiro Clari per l’Associació de Jubilats, Alberto Navarro en nom de la Comicoteca, Sebastián Puig per la Banda de Música, Carmen Giner en representació de la Coral SantJoan i Rosa Ureña en nom del Col·legi Públic Alcocera.La Junta convocarà un Concurs de mèrits i elegeix a Jordi Rodrígues Bosch com a Bibliotecari, que presideix la Junta per primera vegada el 28 de març. El dia 27 de febrer ja s’havien rebut 2.027 com a lo fundacional per part del Centre Coordinador de Biblioteques, així com el mobiliari.

Tot açò culmina el dia 14 d’abril dia que va obrir les portes la Biblio, com tots la coneguem. Estava d’Alcalde José Luís Escrivá.

Jordi Rodriguez Bosch deixà de ser bibliotecari l’any 1988. La biblioteca de Polinyà fou tancada i no seria fins a gener de 1992 quan tornaríem a obrir, desprès d’uns mesos de treball. Aquesta vegada amb Eduard Josep Gay Gay com a Bibliotecari. Varem tornar a funcionar, a continuar creixent. Incorporarem ordinadors amb connexió a internet per facilitar l’accés a la informació per part de tot el veïnat.

Biblioteca Polinya 2009
Biblioteca Polinya 2009

L’any 2009  celebrarem el 25 aniversari de la Biblioteca. L’acte central de la celebració va tindre el lloc el 14 d’abril. Un grup de xiquets i xiquetes escenificaren un dia qualsevol a la biblioteca amb la lectura de fragment de diversos autors. Després vingueren els discursos: el Regidor Joan Nogueroles, el primer bibliotecari Jordi Rodriguez i l’actual Eduard Gay. No va faltar el pastís d’aniversari.  Amb tot el millor fou la presentació del projecte de la nova biblioteca.

El 15 de juny d’eixe mateix 2009 comencen les obres d’ampliació del Centre Cultural per a construir la nova

obres biblioteca Polinyà de Xúquer
Comencen les obres

biblioteca al primer pis. Mentre s’obri una porta provisional en una finestra per continuar funcionant. Però el 8 de juliol unes fortes pluges, que pillen l’estructura del local oberta provoquen una inundació de la biblioteca i es banyen molts llibres. La majoria es varen salvar per l’ajuda de molta gent del poble: ràpidament es tragueren d’allí tots el llibres i els banys es dugueren al saló de plens, convertit en espai-hospital per a llibres on durant moltes hores i al llarg d’alguns dies aconseguirem secar-los.

Però la Biblioteca hagué de tancar fins que s’acabaren les obres.

Després de l’obra vingué adequar el local, posar mobles i, sobretot, omplir-la de llibres i preparar la Biblioteca per ser utilitzada.

Inauguració Biblioteca Polinyà de Xúquer 1 Inauguració Biblioteca Polinyà de XúquerInauguració Biblioteca Polinyà de Xúquer 2

La inauguració oficial fou el dia 22 de març de 2010. El dia que vingueren autoritats locals i de València. Concretament va vindre el Delegat del govern, donat que l’obra es va fer amb diners del que es va conèixer com Pla Zapatero. Però el dia bo fou el 27, el dia del que diguérem Festa Inaugural. El dia que obrirem les portes de bat a bat i el poble de Polinyà pugué entrar a vorer com havia quedat la Biblioteca; el gran dia.

La resta, des d’eixe dia, es quasi més present que història. Anem fent, anem escrivint, promovent i facilitant l’accés a la informació i la cultura.

Biblioteca Polinyà de Xúquer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s