Novel·la Històrica

S’entén per novel·la històrica aquella que, sent una obra de ficció, recrea un període històric preferentment llunyà on formen part de l’acció personatges i fets no ficticis. Deu distingir-se per tant entre novel·la històrica pròpiament dita, que compleix aquestes condicions, i la novel·la d’ambientació històrica, que presenta personatges i fets ficticis. Podem establir una distinció més amb el que s’anomena història novel·lada, on la història és narrada amb estratègies pròpies de la novel·la, encara sense incloure elements de ficció.


Encara que abans trobem obres de tema històric que s’associen al gènere, s’entén que la novel·la històrica naix al segle XIX en el marc del Romanticisme, de la mà de l’escocès Walter Scoott (1771-1832). Publicà diverses obres ambientades en l’Edad Mitjana. Aquest tipus de novel·les ràpidament es tornaren populars; responien al desig del nacionalisme i l’exalatació del passat, propi del moviment romàntic. Després el gènere passaria per millors i/o pitjors moments. Al llarg del segle vint la novel·la històrica s’ha anat adaptant a l’evolució narrativa del gènere novel·lístic introduint moltes novetats formals, estructurals i temàtiques.

A la Biblioteca de Polinyà hem posat un teixell de color verd per a identificar aquelles obres que podem incloure en la clàssificació de novel·la històrica.

A més les etiquetes porten un número del 0 al 5 per identificar l’època històrica de l’obra:

  • 0 General: diverses èpoques.
  • 1 Prehistòria: de l’aparició de l’espècie humana fins l’aparicio de l’escriptura (3500 a.C.)
  • 2 Edat Antiga: del 3500 a.C. fins al segle V (caiguda de l’Imperi Romà)
  • 3 Edat Mitja. segles del V al XV
  • 4 Edat Moderna: segles XVI al XVIII
  • 5 Edat Contemporània: segle XIX fins l’actualitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s