Khaled Hosseini

Khaled HosseiniVa nàixer a l’Afganistan el 4 de març de 1965. Son pare era diplomàtic, cosa que el portà a viure diversos paisos fins a acabar vivint als Estats Units, on va estudiar biologia i medicina.

Le seues obres sempre tenen Afganistan com a protagonista.

L’any 2003 publicà la primera, Cometas en el Cielo, tot i que fa 38 any que no visita el seu país. Quan eixe mateix any torna de visitar-lo manifesta: “Sé quees irracional, pero me siento estúpidamente afortunado y al volver a Estados Unidos me cuesta mucho trabajo volver a mi vida, me parece superficial y vacia. Això el porta a crear la Fundació Khaled Hosseini .  L’objectiu és ajudar a la recuperació d’Afganistan.

 

cometas en el cielo

Portava gran part de la novel·la escrita quan als fets de l’11S. Va pensar en deixar-lo estar però el varen convencer d’acabar-lo. Després de la seua publicació l’any 2003, i donat l’èxit, va deixar la medicina per dedicar-se a escriure.

Dos xiquets  en el Kabul de 1975, la seua amistat, una ciutat confiada en el seu futur però que ignora el que li ve al damunt, una terra respetuosa de les seus tradicions,…. Un mosàic del país i de les realitats que aquell any els tocà viure.

L’any 2007 s’estrena la pel·lícula…. el trailer

mil soles espléndidos

 

Esta vegada el protagonista es totalment de les dones. Concretament de dos dones de mons diferents que es voran obligades a unir-se davant una tragèdia: l’abús sistemàtic que pateixen i la degradació social a que es veuen abocades.

L’autor manifestà que volia deixar parlar a les dones de la seua terra i mostrar-les al mon. Vaja si ho ha aconseguit.

 

Y las montañas hablaron

Khaled Hosseini conta que va llegir una noticia en la que una família s’havia vist obligada a donar la seua filla en adopció per sobreviure i donar-li un futur. La notícia el colpir; més encara quan son pare li va confesar que era cosa habitual a aquelles terres.

“Y las montañas hablaron” és un mosaic de personatges i històries que s’entreuen per continuar parlant-nos d’un país que l’autor estima, tot i la distancia.

 

Article a “El País” davant la publicació de Mil soles espléndidos

Article al diar ” ABC”  per la publicació de ” Y las montañas hablaron

Entrevista a Khaled Hosseini a Milan en octubre de 2013 amb motiu de la publiació de “Y las montañas hablaron”